Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια παραμόρφωση στην υγεία που προκαλείται λόγω της υπερβολικής παραγωγής θυρεοειδούς ορμόνης στο σώμα. Η υπερπαραγωγή της θυρεοειδούς ορμόνης δημιουργεί υπερβολική αντίδραση στον μεταβολισμό του σώματος. Οι λειτουργίες του σώματος αυξάνονται με την περίσσεια έκκρισης ορμονών από το σώμα. Ο θυρεοειδής αδένας ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος μέσω των εκκρίσεων ορμονών. Οι υπερβολικές εκκρίσεις των θυροξινών και των τριιωδοθυρονικών ορμονών είναι καθοριστικής σημασίας για τον υπερθυρεοειδισμό. Αποκτήστε ολοκληρωμένη γνώση του υπερθυρεοειδισμού από τις σελίδες αυτού του ιστότοπου.

Υπάρχουν πολλές αιτίες υπερθυρεοειδισμού. Μία από τις κύριες αιτίες του υπερθυρεοειδούς είναι η ασθένεια του Graves. Η ασθένεια του Grave είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλείται από τη δημιουργία αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς που ενισχύει την έκκριση των υπερβολικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα. Τα κοινά συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι ο υπερθυρεοειδισμός, το πρήξιμο κάτω από τα μάτια και το παχύ έντερο. Ο θυρεοειδής αδένας γίνεται μεγαλύτερος καθιστώντας το βρογχικό σαφές. Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες σε αυτό το είδος ασθένειας. Τα υπερθυρεοειδή μπορούν να εμφανιστούν σε ένα μόνο οζίδιο καθώς και σε πολλαπλούς κόμβους. Σε πολλαπλές οζώδεις βρογχίτιδες υπάρχουν πιθανότητες να πάρουν όγκους και καρκίνο στον αδένα. Η θυρεοειδίτιδα, ένα είδος ασθενειών που προκαλούνται από τη φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα, οδηγεί σε υπερβολική έκκριση ορμονών από τους θυρεοειδείς αδένες.
Είναι πολύ απαραίτητο να γνωρίζουμε τα κοινά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού. Μερικά από τα αρχικά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι απώλεια βάρους, κόπωση, αδυναμία, κατάθλιψη, αίσθημα παλμών στην καρδιά, δύσπνοια, κατάθλιψη, εφίδρωση, δυσανεξία στη θερμότητα, απώλεια της όρεξης, απώλεια ύπνου, ψυχική κόπωση, αδυναμία, ναυτία, νευρικότητα, αυξημένες τάσεις του εντέρου, ακανόνιστες περίοδοι εμμήνου ρύσεως, απώλεια σεξουαλικής κίνησης. Η οστεοπόρωση ή τα συχνά κατάγματα στα οστά ειδικά στις γυναίκες μπορεί να προκληθούν από υπερθυρεοειδισμό. Ορισμένα από τα οξέα συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, απώλεια βάρους, τρόμο χεριών, εξασθένηση των μυών και ανώμαλη απώλεια μαλλιών. Σε νευρολογικές περιπτώσεις ο υπερθυρεοειδισμός αποκαλύπτει συμπτώματα όπως μυοπάθεια, περιοδική παράλυση, χορεία και τρόμο.

Η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού είναι επείγουσα εάν παρατηρηθούν κάποια από τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Διεξάγονται εξετάσεις αίματος που ανιχνεύουν την ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Εάν το επίπεδο TSH είναι χαμηλό στο αίμα τότε υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί ο υπερθυρεοειδισμός. Η αρχική θεραπεία αρχίζει με θυρεοστατικά φάρμακα. Τα φάρμακα όπως η καρμπιμαζόλη, η μεμιμαζόλη εμποδίζουν την υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Οι βήτα-αναστολείς όπως η προπρανολόλη και η μετοπρολόλη σταματήσουν προσωρινά τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού. Σε οξείες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση γίνεται όπου απομακρύνεται ολόκληρο το θυρεοειδές. Σήμερα η ραδιενεργός θεραπεία έχει γίνει πολύ δημοφιλής στη θεραπεία του υπεργριουτιδικού. Ο ασθενής λαμβάνει ραδιενεργό ιώδιο από το στόμα με τη μορφή χαπιών που καταστρέφουν τα θυρεοειδή κύτταρα στον αδένα. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτής της θεραπείας είναι ότι δεν υπάρχει παρενέργεια σε αυτή τη θεραπεία και καταστρέφει εντελώς τα κύτταρα του θυρεοειδούς.

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει ολοκληρωμένη εικόνα για τον υπερθυρεοειδισμό

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *