Κάταγμα οστού

Το κάταγμα των οστών αναφέρεται στο φαινόμενο του σπασίματος ή της ρωγμής των οστών στα ανθρώπινα όντα. Το κάταγμα ή το κάταγμα του οστού μπορεί να προκληθεί από διάφορες εξωτερικές δυνάμεις και πιέσεις. Κάποιος μπορεί επίσης να πάρει κατάγματα οστών φυσικά λόγω της υπερβολικής απώλειας ασβεστίου στα οστά και σε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση. Η οστική πυκνότητα στο οστούν μειώνεται και η δομή των οστών εξασθενεί, οδηγώντας σε φυσικό κάταγμα οστού. Λάβετε πληροφορίες σχετικά με τη θραύση των οστών από τις σελίδες αυτού του ιστότοπου.

Σύμφωνα με τις ορθοπεδικές ερμηνείες υπάρχουν δύο τύποι θραύσης των οστών δηλαδή κλειστό ή ανοικτό κάταγμα και απλό ή πολυκλαδικό κατάγματος. Σε κλειστό θραύσμα η θραύση των οστών γίνεται μέσα στο δέρμα αλλά σε ανοικτό κάταγμα το κάταγμα λαμβάνει χώρα στο εξωτερικό κάνοντας το οστό εκτεθειμένο σε μολύνσεις από τη βρωμιά και τον ιό. Οι ανοιχτοί τραυματισμοί μπορεί να απαιτούν άμεση ορθοπεδική θεραπεία για να θεραπευτούν από την προσωρινή μόλυνση. Το κλειστό κάταγμα μπορεί επίσης να είναι οξύ, καθώς δεν μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί λόγω της εμπλοκής του δέρματος. Σε απλά κατάγματα το οστό διασπάται σε διπλά κομμάτια ενώ σε πολλά κατάγματα το οστό διασπάται σε πολλαπλά κομμάτια. Στο κάταγμα συμπίεσης το εμπρόσθιο τμήμα του σπονδύλου στο νωτιαίο μυελό διαλύεται λόγω οστεοπόρωσης. Άλλα σημαντικά οστικά κατάγματα περιλαμβάνουν:
Σπειροειδής κάταγμα – Ένα κάταγμα όπου ένα μέρος του οστού έχει υποστεί βλάβη
Πλήρες Κάταγμα – Ένα κάταγμα που οδηγεί σε πλήρη θραύσματα των οστών.
Ατελής κάταγμα – Σε αυτό το είδος θραύσης τα θραύσματα των οστών δεν έχουν σπάσει εντελώς, συνδέονται εν μέρει
Γραμμική κάταγμα – Ένα κάταγμα που συμβαίνει παράλληλα με τον μακρύ άξονα του οστού
Εγκάρσιο κάταγμα – Ένα κάταγμα που εμφανίζεται ενενήντα βαθμούς ή ορθή γωνία στον μακρύ άξονα του οστού
Λοξή κάταγμα – Ένα κάταγμα που είναι διαγώνιο σε μακρύ άξονα του οστού
Κατεστραμμένο κάταγμα – Ένα κάταγμα που έχει ως αποτέλεσμα πολυάριθμα θραύσματα.

Ένα κάταγμα οστού εμφανίζεται όταν ένα μέρος του οστού ή του πλήρους οστού καταστραφεί και σπάσει οδηγώντας σε πλούσια αιμορραγία και πόνο. Το αίμα συσσωρεύεται στα σπασμένα θραύσματα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Οι ίνες κολλαγόνου συγκεντρώνονται στη μήτρα των οστών. Ένα κάταγμα στο οστό ή ένα κάταγμα οστού μπορεί να ανιχνευθεί μέσω του Ray-Ray. Το κάταγμα των οστών πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό. Εάν η ορθοπεδική θεραπεία δεν μπορεί να χορηγηθεί αμέσως, πρέπει να οργανωθεί τουλάχιστον μια θεραπεία πρώτων βοηθειών. Το τμήμα του σώματος όπου το κάταγμα του οστού λαμβάνει χώρο πρέπει να αποτρέπεται από την κίνηση με τη βοήθεια νάρθηκα. Διαφορετικά, η ζημιά μπορεί να ενισχυθεί. Η τραυματισμένη περιοχή πρέπει να δέσει με επίδεσμο και να κρεμαστεί. Η επούλωση των οστών και ο χρόνος που απαιτείται για την αποκατάσταση του θραυσμένου τμήματος στην φυσική θέση εξαρτώνται από τον τύπο του τραυματισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις το επηρεασμένο μέρος μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να ρυθμίσει το οστό στην φυσική του θέση. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης παρέχεται τοπική αναισθησία. Εδώ ο ορθοπεδικός χειρούργος εισάγει μια ράβδο, πείρο πείρου ή βίδα για να ρυθμίσει το φθαρμένο οστό στην φυσική του θέση.

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει ολοκληρωμένη εικόνα του κατάγματος των οστών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *