Δρεπανοκυτταρική

Το Sickle Cell είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ένα δρεπανοκυτταρικό κύτταρο είναι σχήματος δρεπανοειδούς ή ημισφαιρικού κυττάρου που έχει έναν ανώμαλο τύπο αιμοσφαιρίνης, αιμοσφαιρίνης S σε αυτό. Ένα δρεπανοκυτταρικό κέλυφος αντιμετωπίζει παρεμπόδιση ενώ κινείται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία. Ένα δρεπανοκυτταρικό κέλυφος που αντιμετωπίζει απόφραξη εμποδίζει τα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν σε ανεπαρκή ροή αίματος στα διάφορα όργανα του σώματος. Οι ιστοί και τα κύτταρα που δεν έχουν άφθονη ροή αίματος καταστρέφονται με αποτέλεσμα δρεπανοκυτταρική νόσο. Αποκτήστε ολοκληρωμένη εικόνα για το δρεπανοκυτταρικό από τις σελίδες αυτού του ιστότοπου.

Το Sickle Cell είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλείται κυρίως από κληρονομικότητα. Η ασθένεια μπορεί να περιοριστεί, αλλά το προσδόκιμο ζωής περιορίζεται σε μέσο όρο σαράντα έως πενήντα ετών. Η φυσική αιμοσφαιρίνη προμηθεύει οξυγόνο στο ερυθρό αιμοσφαίριο από τους πνεύμονες. Τα φυσιολογικά κύτταρα του αίματος περιέχουν αιμοσφαιρίνη Α, αλλά ένα διαφορετικό είδος αιμοσφαιρίνης γνωστό ως δρεπανοειδής αιμοσφαιρίνη υπάρχει σε άτομα που πάσχουν από δρεπανοκυτταρική νόσο. Είναι δύσκαμπτες και μοιάζουν με το σχήμα ενός δρεπάνου. Παύουν τη φυσική ροή αίματος στα κύτταρα και κολλάνε στα αιμοφόρα αγγεία.
Η αναιμία των δρεπανοκυττάρων είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες του δρεπανοκυττάρου. Στην δρεπανοκυτταρική αναιμία, τα ερυθρά αιμοσφαίρια αλλάζουν το σχήμα λόγω της απο-οξυγόνωσης. Δημιουργούν δρεπανοειδή σχήματα και εμποδίζουν τη φυσική ροή του αίματος. Αυτό προκαλεί μεγάλη ζημιά στα διάφορα άκρα προκαλώντας πολλή πνοή και φλεγμονή. Η ανοσιακή ισχύς του σώματος χαθεί σταδιακά, καθιστώντας τον ευάλωτο στην πάθηση της νόσου. Άλλες κοινές ασθένειες των δρεπανοκυττάρων είναι η Σπαστική Βήτα-Πίνακας Θαλασσαιμία, η ασθένεια Sickle-Hemoglobin C (SC) και η Sickle Beta-Zero Θαλασσαιμία. Δεδομένου ότι τα γονίδια καθορίζουν τον τύπο αίματος σε ανθρώπους, η παρουσία των δρεπανογόνων στο αίμα μπορεί να παραδοθεί στη σημερινή γενιά από τους πρώτους αναπληρωτές που υποφέρουν από τη νόσο. Εάν η σύζυγος ή ο σύζυγος έχει αρτηριακό κύτταρο στην αιμοσφαιρίνη του / της τότε υπάρχει η μεγάλη πιθανότητα τα παιδιά τους να επηρεαστούν από το δρεπανοκυτταρικό.

Ορισμένα σημεία και συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν σε άτομα με δρεπανοπάθεια. Η ισχαιμία, ο τρόμος, ο πόνος και η φλεγμονή στο συγκεκριμένο όργανο όπου παρεμποδίζεται η ροή αίματος μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο σπλήνας καταστρέφεται με δρεπανοκυτταρική νόσο. Ακριβής νέκρωση ή έμφραγμα μπορεί να παρατηρηθεί στον σπλήνα. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι γίνονται ευάλωτοι σε λοιμώξεις. Η ισχαιμία των οστών και η βλάβη στα οστά που στηρίζουν το βάρος μπορούν να ανιχνευθούν. Τα οστά καθίστανται αδύναμα επιδεινώνοντας φυσικά κατάγματα, οίδημα και πόνο. Το Sickle Cell μπορεί επίσης να επηρεάσει το άσπρο. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως οξεία κακή κρίση. Τα συμπτώματα είναι η υψηλή θερμοκρασία, ο θωρακικός πόνος, τα προβλήματα αναπνοής, η πνευμονία και η πνευμονική διείσδυση που συλλαμβάνεται σε ακτινογραφία. Στις κρίσεις Aplastic συμβαίνουν σε αναιμικούς ασθενείς. Η κατάσταση επιδεινώνεται μετά από μια λοίμωξη από τον parovrus B εμποδίζει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων εντελώς και δημιουργεί σοβαρά συμπτώματα. Στο αρχικό στάδιο, παρέχονται στους ασθενείς διάφορα αντιβιοτικά, ενέσεις και εμβόλια. Μια δοκιμασία αίματος γνωστή ως ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης καθορίζει τον τύπο της αιμοσφαιρίνης που έχει. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η μετάγγιση αίματος βοηθά στην προσωρινή ανακούφιση των ασθενών από τα ακραία συμπτώματα.

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει ολοκληρωμένη εικόνα για το Sickle Cell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *